ENT Updates
Clinical Research

Predictors of neck metastasis in early stage oral cavity cancer

1.

Department of Otorhinolaryngology, Karabük University Karabük Training and Research Hospital, Karabük, Turkey

2.

Department of Dermatology and Veneral Disease, Karabük University Karabük Training and Research Hospital, Karabük, Turkey

3.

Department of Otorhinolaryngology, Atatürk Training and Research Hospital, İzmir Katip Çelebi University, İzmir, Turkey

4.

Department of Otorhinolaryngology, Atatürk Training and Research Hospital, Izmir Katip Çelebi University, Izmir, Turkey

5.

Department of Otorhinolaryngology, Ekol Otorhinolaryngology Hospital, İzmir, Turkey

6.

Department of Pathology, İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital, Turkey

7.

Vocational Collage, Dokuz Eylül University, İzmir, Turkey

ENT Updates 2015; 5: 82-86
DOI: 10.2399/jmu.2015002007
Read: 874 Downloads: 413 Published: 01 February 2021

Objective: To identify the effects of clinical and histopathological parameters on neck metastasis in early-stage oral cavity cancers.

Methods: The medical records of 92 patients who underwent primary surgical resection and concurrent neck dissection due to early-stage oral cavity squamous cell cancer at ‹zmir Atatürk Training and Research Hospital between June 2001 and June 2010 were retrospectively reviewed. The associations of clinical and histological parameters with neck metastasis were assessed. Based on the histological data, the histological sections of the operative tissue were obtained via the measurement of tumor width and tumor depth. Using an optical micrometer, the maximum width at the horizontal plane and the maximum depth at the vertical plane were measured and the maximum depth was recorded as tumor thickness.

Results: The association between neck metastasis and tumor localization, T stage, degree of differentiation, tumor thickness, perineural invasion, vascular invasion and perilymphatic invasion in early-stage oral cavity cancers was found statistically significant (p<0.05). The value of critical tumor thickness for the neck metastasis was found to be 5.6 mm.

Conclusion: On the basis of our results, a tumor thickness of 5.6 mm is the critical value for the development of neck metastasis in oral cavity cancers. The neck metastasis risk showed a significant increase in cases where the tumor thickness exceeded this threshold value. In oral cavity cancers with a high risk of occult metastasis, the tumor thickness may be identified pre-operatively or intra-operatively and, a decision can be taken to perform neck dissection when they exceed critical values.


Erken evre oral kavite kanserlerinde boyun metastazının ön belirteçleri

Amaç: Erken evre oral kavite kanserlerinde klinik ve histopatolojik parametrelerin boyun metastazına olan etkilerini saptamak.

Yöntem: Erken evre oral kavite karsinomu nedeniyle İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Haziran 2001 ile Haziran 2010 tarihleri arasında primer cerrahi rezeksiyon ve eş zamanlı boyun diseksiyonu yapılan 92 hastanın medikal kayıtları retrospektif olarak incelendi. Klinik ve histopatolojik parametrelerin boyun metastazı ile olan ilişkileri değerlendirildi. Histolojik verilerden, tümör genişliği ve tümör derinliğinin ölçümü operatif dokunun histolojik kesitleri ile elde edildi. Optik mikrometre ile horizontal planda maksimum genişlik ve vertikal planda maksimum derinlik ölçüldü ve maksimum derinlik tümör kalınlığı olarak kayıt edildi.

Bulgular: Oral kavite kanserlerinde, tümör lokalizasyonu, T evresi, diferansiyasyon derecesi, tümör kalınlığı, perinöral invazyon, vasküler invazyon ve perilenfatik invazyon ile boyun metastazı arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Boyun metastazı için kritik tümör kalınlığı değeri 5.6 mm olarak bulundu.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, oral kavite kanserlerinde boyun metastazı gelişiminde 5.6 mm tümör kalınlığı kritik değerdir. Bu değeri aşan hastalarda boyun metastazı riski belirgin olarak artmaktadır. Gizli metastaz riski yüksek olan oral kavite kanserlerinde tümör kalınlığı preoperatif ya da peroperatif olarak saptanabilir ve kritik değerleri aştığında elektif boyun diseksiyonuna karar verilebilir.

Files
EISSN 2149-6498