ENT Updates
Clinical Research

Assessment of neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio and mean platelet volume in patients with tinnitus

1.

Department of Otorhinolaryngology, Bahcelievler State Hospital, Istanbul, Turkey

2.

Department of Otorhinolaryngology, Kayseri Training and Research Hospital, Kayseri, Turkey

ENT Updates 2015; 5: 103-106
DOI: 10.2399/jmu.2015003005
Read: 995 Downloads: 594 Published: 02 February 2021

Objective: The aim of this retrospective, case-control study was to investigate the association of neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and mean platelet volume (MPV) with tinnitus.

Methods: A total of 51 patients with tinnitus and 42 healthy, age- and sex-matched subjects were recruited for the present study. Audiometric data including pure-tone average (PTA) values, the side of the head in which tinnitus was experienced, duration of tinnitus, tinnitus reaction questionnaire (TRQ), tinnitus handicap questionnaire (THQ), complete blood count (CBC) and biochemical data were assessed from patient records. The mean values of NLR, PLR and MPV were compared between patients with tinnitus and healthy controls.

Results: The difference was not significant for mean serum NLR, PLR and MPV values between patients with tinnitus and healthy controls.

Conclusion: Serum NLR, PLR and MPV levels may not be useful parameters for routine clinical evaluation of tinnitus.


Tinnitus hastalarında nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacminin değerlendirilmesi

Amaç: Bu retrospektif, olgu-kontrol çalışmasının amacı, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi ile tinnitus arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

Yöntem: Çalışmaya 51 tinnitus hastası ile 42 yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol hastası alındı. Hastaların medikal kayıtlarından saf ses ortalamasını da içeren odyometrik bilgileri, tinnitusun yönü, ne kadar süredir var olduğu, tinnitus reaksiyon anketi, tinnitus handikap anketi, tam kan sayımı ve biyokimya değerleri kaydedildi. Ortalama nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi tinnitus hastaları ve sağlıklı kontroller arasında karşılaştırıldı.

Bulgular: Ortalama kan nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi bakımından tinnitus hastaları ve sağlıklı kontroller arasında anlamlı fark saptanmadı.

Sonuç: Kan nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi tinnitus hastalarının rutin klinik değerlendirmesinde yararlı parametreler olmayabilir.

Files
EISSN 2149-6498