ENT Updates
Clinical Research

Can the devices used to treat obstructive sleep apnoea syndrome increase the tendency to gain weight?

1.

Department of Otorhinolaryngology, Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

2.

Department of Neurology, As Health Neurology Clinic, Tekirdağ, Turkey

3.

Department of Otorhinolaryngology, Yunus Emre Government Hospital, Eskişehir, Turkey

ENT Updates 2015; 5: 113-118
DOI: 10.2399/jmu.2015003010
Read: 900 Downloads: 425 Published: 02 February 2021

Objective: This study investigated the effects of device treatments on weight changes in obstructive sleep apnoea syndrome (OSAS) patients.

Methods: The study included 256 patients who underwent polysomnography to evaluate snoring and suspected OSAS. They were grouped according to the apnoea hypopnoea index (AHI) and device usage for OSAS as follows: Group 1 included patients who were established with OSAS diagnosis and used device for treatment purpose (n=101); Group 2 included patients who were established with OSAS diagnosis but could not adapt to the devices recommended for medical purposes (n=76); and Group 3 included patients who were established with ordinary snoring diagnosis but did not have OSAS, (n=79). Group 1 used CPAP, Auto CPAP, or BiPap. For all groups, BMI and neck circumference data were obtained from sleep centre records (baseline values) and invited to visit again for followup measurements in otolaryngology outpatient clinic (control values).

Results: In Group 1, both BMI and neck circumference were increased at follow-up compared with the baseline measurements (p<0.05) while no significant change was detected in the other two groups (p>0.05). The BMI and neck circumference did not differ among the devices used in Group 1 (CPAP, Auto CPAP, and BiPap) (p>0.05).

Conclusion: Devices used to treat OSAS tend to enhance weight gain. Such patients should be closely monitored and the required measures should be taken in terms of obesity. 


Uyku apnesi tedavisinde kullanılan cihazlar kilo almaya eğilimi arttırıyor olabilir mi?

Amaç: Bu çalışma ile tıkayıcı uyku apnesi sendromu (TUAS) hastalarının tedavisinde kullanılan cihazların kilo değişiklikleri üzerine etkilerinin araştırılması planlandı.

Yöntem: Çalışmaya horlama ve uyku apnesi şikayetleriyle başvurup polisomnografi (PSG) tetkiki istenen 256 hasta dahil edildi. Hastalar apne hipopne indeksleri (AHI) ve cihaz kullanım durumlarına göre aşağıdaki şekilde gruplandırıldı: Grup 1 TUAS tanısı konularak tedavi amaçlı cihaz kullananlar (n=101), Grup 2 TUAS tanısı konularak tedavi amaçlı önerilen cihaza uyum sağlayamayanlar (n=76) ve Grup 3 PSG ile basit horlama teşhisi konulup TUAS olmayanlar (n=79). Grup 1; CPAP, Auto CPAP veya BiPap kullanan hastalardan oluşmaktadır. Her üç grup hastanın da vücut kitle indeksi (VKİ) ve boyun çevresi (BÇ) ölçümleri kayıtlarına PSG merkezinden ulaşıldı (başlangıç değerleri); bu hastalar tekrar ölçüm ve kontrol için Kulak Burun Boğaz polikliniğine çağırılarak değerlendirildiler (kontrol değerleri).

Bulgular: Grup 1 hastalarında; başlangıç değerleri ile kontrol değerleri karşılaştırıldığında: VKİ ve BÇ istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0.05), Grup 2 ve 3 için VKİ ve BÇ’de istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Grup 1 de farklı cihaz türlerini kullanan (CPAP, Auto CPAP veya BiPap) hastalar için VKİ ve BÇ açısından anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05).

Sonuç: Uyku apnesi hastalarını tedavi etmek için kullanılan cihazlar kilo almaya eğilimi arttırmaktadırlar. Bu hastaların ileride kısır döngüye sebep olmamak için obezite açısından yakın takipleri ve gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Files
EISSN 2149-6498