ENT Updates
Clinical Research

Cytokine gene polymorphisms and expression in Turkish pediatric cochlear implant patients

1.

Department of Otolaryngology, Faculty of Medicine, Gaziantep University, Gaziantep, Turkey

2.

Department of Medical Biology and Genetics, Faculty of Medicine, Gaziantep University, Gaziantep, Turkey

3.

Department of Medical Biology, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University, Istanbul, Turkey

ENT Updates 2016; 6: 1-4
DOI: 10.2399/jmu.2016001002
Read: 971 Downloads: 750 Published: 29 January 2021

Objective: We assessed the association between the polymorphisms and expressions of three cytokine genes and clinical parameters in children who underwent cochlear implantation due to profound congenital sensorineural hearing loss.

Methods: We analyzed the IL-6/-174, IFN-γ/+874 and TNF-α/- 308 genes in 64 cases with congenital sensorineural hearing loss and in 70 healthy controls. Cytokine genotyping/expression was performed using the PCR-SSP method.

Results: No significant differences were detected between the patient group and the healthy controls with respect to the distributions and numbers of genotypes and alleles of TNF-α or IL-6. However, the TT genotype, associated with high expression of IFN-γ, and the T allele frequency were significantly more frequent in the patient group versus the controls (p=0.016 and 0.023, respectively).

Conclusion: Our results suggest that high expression of the IFN-γ gene may be associated with susceptibility to the disease. Consequently, IFN-γ may be a useful marker of the etiopathogenesis of congenital sensorineural hearing loss.


Sitokin geni polimorfizmleri ve Türk pediyatrik koklear implant hastalar›ndaki ekspresyonu

Amaç: Çalışmamızda polimorfizmler, üç adet sitokin geni ekspresyonu ve konjenital sensorinöral işitme kaybı tedavisi için koklear implantasyon uygulanmış çocukların klinik parametreleri arasındaki ilişkiyi inceledik.

Yöntem: IL-6/-174, IFN-γ/+874 ve TNF-α/-308 genleri, 64 konjenital sensorinöral işitme kaybı hastasında ve 70 sağlıklı› kontrol olgusunda analiz edildi. Sitokin ekspresyonu PCR-SSP yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında TNF-α veya IL-6’nın genotipleri ve allel frekansları sayısı ve dağılımı bakımından belirgin bir farklılık saptanmadı. Ancak yüksek IFN-γ ekspresyonu ile ilişkilendirilen TT genotipi ve T allel frekansı, hasta grubunda kontrol grubuna göre daha sıklıkla gözlendi (sırasıyla p=0.016 ve p=0.023).

Sonuç: Sonuçlarımız yüksek oranda IFN-γ geni ekspresyonunun hastalığa olan duyarlılığı arttırıldığını göstermiştir. Bunu takiben IFN-γ geninin konjenital işitme kaybının etyopatogenezinde yararlı bir belirteç olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.

Files
EISSN 2149-6498