Objective: We assessed the association between the polymorphisms and expressions of three cytokine genes and clinical parameters in children who underwent cochlear implantation due to profound congenital sensorineural hearing loss.
Methods: We analyzed the IL-6/-174, IFN-γ/+874 and TNF-α/- 308 genes in 64 cases with congenital sensorineural hearing loss and in 70 healthy controls. Cytokine genotyping/expression was performed using the PCR-SSP method.
Results: No significant differences were detected between the patient group and the healthy controls with respect to the distributions and numbers of genotypes and alleles of TNF-α or IL-6. However, the TT genotype, associated with high expression of IFN-γ, and the T allele frequency were significantly more frequent in the patient group versus the controls (p=0.016 and 0.023, respectively).
Conclusion: Our results suggest that high expression of the IFN-γ gene may be associated with susceptibility to the disease. Consequently, IFN-γ may be a useful marker of the etiopathogenesis of congenital sensorineural hearing loss.
Sitokin geni polimorfizmleri ve Türk pediyatrik koklear implant hastalar›ndaki ekspresyonu
Amaç: Çalışmamızda polimorfizmler, üç adet sitokin geni ekspresyonu ve konjenital sensorinöral işitme kaybı tedavisi için koklear implantasyon uygulanmış çocukların klinik parametreleri arasındaki ilişkiyi inceledik.
Yöntem: IL-6/-174, IFN-γ/+874 ve TNF-α/-308 genleri, 64 konjenital sensorinöral işitme kaybı hastasında ve 70 sağlıklı› kontrol olgusunda analiz edildi. Sitokin ekspresyonu PCR-SSP yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında TNF-α veya IL-6’nın genotipleri ve allel frekansları sayısı ve dağılımı bakımından belirgin bir farklılık saptanmadı. Ancak yüksek IFN-γ ekspresyonu ile ilişkilendirilen TT genotipi ve T allel frekansı, hasta grubunda kontrol grubuna göre daha sıklıkla gözlendi (sırasıyla p=0.016 ve p=0.023).
Sonuç: Sonuçlarımız yüksek oranda IFN-γ geni ekspresyonunun hastalığa olan duyarlılığı arttırıldığını göstermiştir. Bunu takiben IFN-γ geninin konjenital işitme kaybının etyopatogenezinde yararlı bir belirteç olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.