ENT Updates
Clinical Research

The effects of depression and anxiety levels on the status of recovery in patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss

1.

Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Cumhuriyet University, Sivas, Turkey

2.

Department of Otolaryngology, Faculty of Medicine, Cumhuriyet University, Sivas, Turkey

3.

Department of Psychiatric Nursing, Faculty of Health Sciences, Cumhuriyet University, Sivas, Turkey

ENT Updates 2016; 6: 95-100
DOI: 10.2399/jmu.2016002011
Read: 727 Downloads: 591 Published: 01 February 2021

Objective: To compare the severity of anxiety and depression symptoms in idiopathic sudden sensorineural hearing loss (ISSHL) patients with (n=33) and without (n=17) recovery, and healthy control group.

Methods: This study was conducted on ISSHL inpatients (n=50) and a healthy control group (n=52). Severity of the anxiety and depression symptoms was assessed using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and Beck Depression Inventory (BDI) during admission. Hearing data of all 50 cases obtained at baseline and after the treatment (at the end of the 4th week) were gathered from the audiological evaluation form of each patient.

Results: The rates of ISSHL patients with and without recovery were 66% and 34%, respectively. The mean BDI and STAI-II scores of the patients with ISSHL were significantly higher than those of the control group (11.4±8.6 vs. 6.8±4.3 and 41.6±7.3 vs. 36.7±8.4, respectively; p0.05).

Conclusion: ISSHL patients had a more depressive and anxious mood compared to the healthy controls. However, anxiety and depressive mood had no effect on the recovery status of the ISSHL patients. Physicians also need to pay attention to the status of anxiety and depressive symptoms in patients with ISSHL.


Depresyon ve anksiyete düzeylerinin idiyopatik ani sensorinöral işitme kaybı olan hastaların iyileşme durumlarına etkileri

Amaç: Çalışmanın amacı ani idiyopatik sensorinöral işitme kaybı olup iyileşen (n=33) ve iyileşmeyen (n=17) hastalarda ve sağlıklı kontrollerde anksiyete ve depresyon semptomlarının şiddet derecesini karşılaşmaktadır.

Yöntem: Bu çalışma hastanede yatan sensorinöral işitme kayıplı hastalarla (n=50), sağlıklı kontrol grubunda (n=52) gerçekleştirildi. Anksiyete ve depresyon semptomlarının şiddet derecesi hastaneye kabul sırasında uygulanan Durumsal Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ve Beck Depresyon Envanteri (BDI) ile değerlendirildi. Başlangıçta ve tedavi sonrasında (4. haftanın sonunda) her bir hastanın odyolojik de- ğerlendirme formundan 50 olgunun tüm işitme verileri elde edildi.

Bulgular: ISSHL hastalar›n›n %66’sı iyileşmiş, %34’ü iyileşmemişti. ISSHL hastalarının ve kontrol deneklerin ortalama BDI ve STAI-II skorları sırasıyla 11.4±8.6 vs. 6.8±4.3 ve 41.6±7.3 vs. 36.7±8.4 (p0.05).

Sonuç: Sağlıklı kontrollere göre ISSHL hastaları daha depresif ve endişeli bir ruh hali içindeydi. Ancak anksiyete ve depresif ruh hali ISSHL hastalarının iyileşme durumunu hiçbir şekilde etkilememiştir. Doktorlar ISSHL hastalarının anksiyete ve depresif semptomlarına da dikkat etmelidir.

Files
EISSN 2149-6498