ENT Updates
Clinical Research

Effects of topical hyaluronic acid (Sepragel®/Hylan B) on mucosal healing after endoscopic sinus surgery

1.

Bozyaka Teaching and Research Hospital, Izmir, Turkey

2.

Department of Otorhinolaryngology, Bodrum Acıbadem Hospital, Muğla, Turkey

ENT Updates 2016; 6: 78-81
DOI: 10.2399/jmu.2016002010
Read: 840 Downloads: 523 Published: 01 February 2021

Objective: To investigate the effects of hyaluronic acid (HA) (Sepragel® Hylan B; Genzyme Co., Cambridge, MA, USA) on the mucosal healing of patients who undergone functional endoscopic sinus surgery (FESS) for chronic rhinosinusitis and/or nasal polyposis.

Methods: A total of thirty-six patients were included in the study. Patients had received topical administration of HA soaked sponges to the middle meatus on one side of their nasal cavities intra-operatively at the end of the procedures. Other side of the middle meatus was free of any treatment or packing to create a control group. Postoperative endoscopic examination was performed at the 1st, 4th and 12th weeks in order to score mucosal findings regarding synechiae, mucosal hypertrophy and polyp formation on both sides. Mucosal findings were scored from 0 to 3 points (0: lesion free, 1: mild, 2: moderate, 3: severe).

Results: Average scores of the mucosal cavities were compared and it was found to be significantly low for the HA administered mucosa (p<0.05). Synechia formation and mucosal hypertrophy at the 1st, 4th and 12th weeks were significantly low for the Hylan B group compared to the control group (p<0.05 for both findings).

Conclusion: Topical HA has preventive effects on synechia formation and mucosal hypertrophy.


Topikal hyaluronik asidin (Sepragel®/Hylan B) endoskopik sinüs cerrahisi sonrası mukozal iyileşme üzerindeki etkisi

Amaç: Çalışmanın amacı kronik rinosinüzit ve/veya nazal polip tedavisi için fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESC) uygulanan hastalarda hyaluronik asidin (HA) (Sepragel® Hylan B; Genzyme Co., Cambridge, MA, ABD) mukozal iyileşme üzerine etkisini araştırılmaktadır.

Yöntem: Çalışmaya toplam 36 hasta dahil edildi. Cerrahi prosedürler hastaların bir taraf orta meatuslarına HA emdirilmiş spongel’in lokal uygulanması ile sonlandırıldı. HA uygulanmayan diğer nazal kavitelere herhangi bir tedavi ya da tampon uygulaması yapılmadı ve çalışmanın kontrol grubu olarak takipleri yapıldı. Her iki nazal kavite mukozal sineşi, hipertrofi ve nazal polip oluşumu yönünden postoperatif 1., 4. ve 12. haftalarda endoskopik muayene ile incelendi. Mukozal bulgulara muayene sonrası 0 ile 3 arasında puan verildi (0: lezyon yok, 1: hafif derece lezyon, 2: orta derece lezyon, 3: şiddetli derece lezyon).

Bulgular: Her iki taraf nazal kavite ortalama puanları karşılaştırıldı ve puan mukozasına HA uygulanan nazal kavitede istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.05). Sineşi oluşumu ve mukozal hipertrofi bulguları, 1., 4. ve 12. haftalarda HA grubunda kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.05).

Sonuç: Topikal hyaluronik asit uygulaması sineşi ve mukozal hipertrofinin üzerine önleyici etkilere sahiptir.

Files
EISSN 2149-6498